Niets is zo veranderlijk als het weer, zeker in ons eigen land. Vandaar dat veel Nederlanders in de zomer “vluchten”  naar een plek waar de zon zekerheid wat groter is. Waar buiten zitten gewoon kan zonder paraplu. U nu al het weer voor de volgende zomer voorspellen kan alleen Harry Potter. Vandaar dat we voor de langere termijn terug vallen op klimaat gegevens. Het langjarig gemiddelde wat door de Europesche meteo bedrijven wordt bijgehouden kan een goede indicatie zijn voor de volgende zomer. Het is echter geen enkele garantie. Blijf uw eigen gevoel en waarnemingen hanteren.

Grote verschillen tussen Noord en Zuid

Italie is een langgerekt land waar tussen noord en zuide grote verschillen heersen. Het noorden begint in de bergen bij Zwitserland, het zuiden ligt aardig dicht tegen het Afrikaanse continent aan. Simpel gezien is dan ook, hoe zuidelijker hoe meer zon en hoe minder regen. Dat klopt aardig. Toch kan het zuiden van Italie voor veel Nederlanders net een tikkeltje te warm zijn. Veel Sicilianen gaan zelf een stuk naar het noorden, wel in eigen land hoor, om zo de hete zomer te vermijden. Een temperatuur van 40 graden in Augustus is in Sicilië heel gebruikelijk.

Wat minder ver en toch veel zon en lekker warm kan ook. Ga dan wat verder als de Noordelijke meren zoals Lago di Garda en Lago Maggiore. Steek de Po vlakte over en neem ook de volgende berg rug over. Neem de E33 richting La Spezia of de E35 richting Florence (Firenze). Je bent nu de Appenijnen voorbij de en dat scheelt enorm in het weer type. Het is ietsje verder en in één auto dag niet meer te doen. Maar met een hotelletje in de buurt van Milaan is het de tweede dag nog maar een uurtje of vier naar het Toscaanse landschap waar de zon nu eenmaal wat vaker schijnt. Ok het is wat verder, maar op je vakantie van 2 weken…..aan jou de prioriteit.

Klimaat

Onderstaand kaartje geeft een indicatie van het Italiaanse klimaat. 
Klimaat gegevens Italie

 

De algemene kleur geeft een temperatuur indicatie voor de zomer waar wij dit als volgt wat vrijer vertalen

  • geel: serieus warm
  • lichtegroen: fantastisch vakantie weer
  • donkergroen: beetje in de heuvels dus wat frisser
  • bruin: te heet voor ons
  • blauw: blijf maar thuis

Op de kaart hebben we ook op strategische plaatsen wat grafiekjes geplaatst.

Het linkse grafiekje met blauw geeft een indicatie voor het aantal dagen regen en de hoeveelheid regen in de zomermaanden.

Het rechtse grafiekje met geel geeft een indicatie voor het aantal zon uren en de zon zekerheid (kans op wolken)  in de zomermaanden.