In diverse Italiaanse steden vindt jaarlijks een Palio plaats; een wedstrijd tussen de wijken van de stad. Dat is voor ons een aardig vermaak, maar voor de inwoners vaak een bloedserieuze zaak waar om de eer van de wijk gestreden wordt. De naam Palio stamt af van palleum wat een Romeins woord is voor een luxe lap stof die vroeger aan de winnaar gegeven werd als eerbetoon.

 

Assisi, Palio di San Rufino

Op de laatste zondag van augustus wordt een wedstrijd kruisboogschieten georganiseerd in Assisi. Het feest begint al een paar dagen eerder met een processie en optredens van vaandelzwaaiers. Je zult ook veel (middeleeuwse) muziek vinden in de straten van het dorp. Op zondagochtend  heb je eerst een historische optocht met ridders in middeleeuwse kostuums. Aan het einde van de middag vindt de eigenlijke wedstrijd plaats op de Piazza della cattedrale di San Rufino.

 

Città della Pieve,La Caccia del Toro

Tijdens deze Palio strijden de stadswijken met elkaar om het felbegeerde stadsvaandel, te winnen met een boogschietwedstrijd waarbij drie ronddraaiende (kartonnen) stieren vanaf dertig meter afstand in hun nek geschoten moeten worden. Los van de finale, die je alleen kunt bezoeken door uren te voren in de rij te gaan staan is de voorafgaande optocht in middeleeuwse kostuums zeer de moeite waard. Het hele dorp doet mee om het een fraai geheel te geven. Pas op dat je niet in de meel wedstrijd op het eind terecht komt!. Symbolisch wordt door de dorpsbewoners hier de strijd mee nagedaan. Op het eind zit iedereen helemaal onder!

Meel gooien in Citta delle Pieve

 

Foligno, Giostra della Quintana

Ieder jaar wordt op de tweede zondag van september de Giostra della Quintana, een riddertoernooi in 17e eeuwse kledij, gehouden. Tien ruiters, die elk één van de stadswijken vertegenwoordigen, racen tegen elkaar. In volle galop moeten ze de punt van een speer door een aantal steeds kleinere ringen steken.

 

Gubbio, Corso dei Ceri

Op 15 mei vindt de jaarlijkse “Corso dei Ceri” plaats.  De inwoners zijn gekleed in de kleuren van de drie heiligen van de stad. Zij worden vertegenwoordigd door heiligenbeelden die geplaatst zijn op 3 reusachtige houten kaarsen. Een groep mannen draagt dit bouwwerk op hun schouders tijdens een avontuurlijke wedloop door het dorp met als eindpunt de kerk van San Ubaldo.

 

Montefalco, Fuga del Bove

De wijken van de stad nemen het tegen elkaar op in een wedloop met de stier. De stier wordt met touwen vastgehouden en door de straten van Montefalco gestuurd. De toeschouwers zullen de stuur opjagen met vlaggetjes en poppetjes.

 

Passignano del Lago (PG), Palio delle Barche

Met een groep mannen een enorme boot op je schouders nemen en vanaf het historisch centrum zo snel mogelijk het water in met de boot om de dame te redden. Dat is in een zin zo ongeveer het doel van de jaarlijkse Palio in Passignano, aan het Lago  Trasimeno in Umbrie. Voor ons ziet het er grappig uit maar aan de verbeten gezichten van de mannen van de vier wijken uit het dorp is goed af te lezen dat deze strijd net zo serieus wordt genomen als de originele strijd die zich in 1495 hier afspeelde.

 

Sienna, Palio di Sienna

Op 2 juli en 16 augustus worden jaarlijks de wedstrijden gehouden op het plein Piazza del Campo. Tijdens dit spektakel strijden paarden van de verschillende wijken van de stad om de eer. Het hele plein wordt verbouwd tot een soort van amfitheater met zitplaatsen waar het maar enigszins mogelijk is. Het parcours wordt volgestort met zand om de paarden te beschermen, het gaat er serieus aan toe.