Op bezoek in Italie bezoeken wij regelmatig een restaurant. Gewoon omdat het lekker en gezellig is. De meeste Italiaanse restaurants hebben prima eten en zijn trots op hun eetcultuur. En terecht. Maar soms…stuit je op een pareltje waar je graag nog een keer terug gaat. Waar het eten lekker is. Of de sfeer super. Of de eigenaar het je naar de zin wil maken. Dat soort restaurants die ons opvallen noteren we graag hier. Oke, het moet eerlijk gezegd: wij zijn geen culinair specialisten, het is niet ons vak en je komt ons niet tegen bij een Michelin restaurant. Dat is niet ons ding. Wij bedoelen restaurants waar je met je gezin graag naar toe gaat, waar je goed eten krijgt voor een eerlijke prijs, en….ergens om….steken deze restaurants voor ons net iets boven de anderen uit, zonder overigens die te kort te willen doen.

La Taverna Di Julio

In Umbrië ligt het meer van Trasimeno. Een gebied met veel lokale specialiteiten waar het respect voor de natuur centraal staat. Dat is zichtbaar omdat ondanks dat het Lago Trasimeno een van de grootste meren van midden Italië is, er slechts een beperkt aantal campings te vinden aan de rand van het meer. Massa toerisme zoals je in de beroemde Lago’s in noord Italië ziet, is hier niet te vinden gelukkig.

Aan de zuidwest kant van het meer vind je de Sr71, de doorgaande weg vanuit Castiglione Del Lago naar Chiusi. Drie kilometer  buiten het dorp vind je La Taverna Di Julio. Dit restaurant wordt door een familie met Argentijnse roots gerund; waar pa op authentieke wijze het vlees braadt op een houtvuur, zijn zoon de bediening strak organiseert en ma de keuken bestiert. Men heeft het fantastisch voor elkaar. Logistiek loopt het gesmeerd, de (eigen) wijnen zijn top en het eten arriveert op tijd en goed van kwaliteit.

Naast een groot terras waar veel (Nederlandse) toeristen zitten, gaan de “kenners” en locals graag binnen zitten waar de airco aan is. Julio’s serveert ook lunch. Niets mooiers dan wanneer je een grote schotel uit de keuken ziet komen waar de hele tafel van kan smullen. Pak een pasta amatriciana als voorgerecht, een lekker stuk vlees van het houtvuur en neem dan de huisgemaakte tiramisu als nagerecht. Een pizza kan natuurlijk ook.

La Taverna di Julio vind je aan de Via A. Vespucci, 5, 06061 Castiglione del Lago PG, Italië. Er is voldoende parkeerplaats. Julio’s is al jaren onze top favoriet!! Doe je Franco de groeten van ons?

 

 

Agriturismo Locanda Montelippo

In de regio de Marken, ten zuiden van San Marino en ten westen van Pesaro ligt het agriturismo Locanda Montelippo. Aan de Via Canarecchia, 29/31, 61022 Colbordolo PU, Italië ligt op een super rustige lokatie een prachtig bedrijf gerund door broer en zus. Naast prima overnachten op keurige kamers is vooral het eten een belevenis. Zelfs aan een mooi aangelegd zwembad is gedacht. Bij het ontbijt wordt het brood geserveerd vanuit een originele 18e eeuwse broodkast, prachtig.

Het terras buiten kijkt uit over de vallei. In alle rust zonder enig geluid van auto’s kun je van de omgeving en het eten genieten. Wat een uitzicht. Als je aan komt rijden zie je de lampjes van het terras al van kilometers afstand. Alleen de weg al is een belevenis, via een heel smal bruggetje gaat het omhoog de heuvel op. Liever even geen tegenliggers maar gelukkig is er nauwelijks verkeer en de weg is alleen voor het agriturismo bedoeld.

Het restaurant hanteert een km-zero principe; alle gerechten worden bereid met lokale producten. Wijnen uit de streek, koeien uit de eigen boerderij en groente en fruit van het eigen land. Hierdoor zijn alle ingrediënten van topkwaliteit. De kaart is niet groot, waardoor de keuken zich kan concentreren op een goed product. De bediening is top en zeer service gericht. Men doet er zichtbaar alles aan om het de gast naar de zin te maken. Wel even reserveren voor je gaat eten, het aantal tafels is niet zo heel groot en het restaurant ook bij de lokale bevolking zeer geliefd. Aanrader!