Wij bezochten San Marino

Wij bezochten San Marino

Hoewel San Marino formeel niet tot Italië behoort willen we het hier toch noemen. Het ligt geheel omsloten door Italië en maakt er qua geografische ligging wel deel van uit. De Republiek San Marino is een autonome staat en ligt aan de oostelijke kant van de Apennijnen. Het is een enclave van ongeveer 60km2 en heeft zo’n 30.000 inwoners. De grondwet van San Marino, vastgelegd in 1600, is ’s werelds oudste nog steeds van kracht zijnde grondwet. Omgeslagen per hoofd van de bevolking is het een van de rijkste landen van de wereld. De nationale economie steunt vooral op financiën, industrie, diensten en toerisme.

Wij hebben San Marino in Augustus 2017 bezocht op een hete dag. We hebben de auto geparkeerd in parkeergarage [P1]. Je auto verder de stad mee in nemen is een no-go.

De liften in de parkeergarage zijn rampzalig overigens. Deze zijn veel te beperkt in de capaciteit die ze moeten vervoeren. Pak de trap en loop rustig. Dat is niet leuk maar anders sta je  er een half uur.

Vanuit de parkeergarage wandel je zo naar de stad. Er rijdt een gratis treintje van de parkeerplaats naar de eerste lift. Kijk goed naar de tijden; tijdens lunch tijd rijdt het treintje niet. Je moet dan zelf aan de wandel, de afstand is niet groot, het is echter een forse klim. Gelukkig staat er voor het zwaarste deel een lift (openbaar, buiten) een lift gereed. Dat scheelt een aanslag op de kuiten. Loop uit de lift het plein op en bewonder het uizicht. Je staat nu aan het begin van de stad en kunt met de stroom mee de wandeling beginnen.

Het niveau van toerisme ligt hoog in San Marino. Het is er erg druk, ten minste in het hoogseizoen dat wij er waren. De nauwe straatjes zijn gezellig, maar superdruk. Een rustige foto maken is er niet bij. Qua look-and-feel lijkt San Marino wel op de vele kleine Toscaanse bergdorpjes. Het steile karakter maakt het allemaal wat feller.

San Marino is netjes en schoon. Het is goed beloopbaar, in een dikke halve dag heb je echt alles wel gezien. Omdat San Marino andere belastingwetten heeft zie je dat daar veel van de verkoop op is gericht. Goedkope parfums en sigaretten, maar ook wapentuig is veel voorhanden. Frappant is dat in veel winkels zowel Engels als Russisch gesproken wordt. Dit heeft met een stuk historie te maken. Er zijn nog steeds heel veel Russische bezoekers.

Omdat San Marino een republiek is, dus ook een eigen staat, heeft zij ook een eigen regering. Traditiegetrouw wordt het regeringsgebouw bewaakt door soldaten. Nu zijn dit waarschijnlijk de enige soldaten die San Marino rijk is; het kleine staatje is afhankelijk van Italie voor haar defensie.

San Marino is de moeite waard om te bezoeken. Zeker het oude stadscentrum. Accepteer het toerisme, kijk daar doorheen. Qua prijzen valt San Marino mee. Het is niet zo goedkoop als je zou verwachten in een belastingvrij land, maar ook niet duurder dan in een andere stad.

Laat de shopping malls die in het begin van de modernere benedenstad aangeprezen worden gerust links liggen. Eentje is beperkt open en heeft nog slechts enkele winkels, van de tweede zijn ook de bovenste etage’s inmiddels gesloten. Dit is echt vergane glorie.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *