Autostrade

Het Italiaanse wegennetwerk is ruim 7.000 km lang, inclusief 3.000 km snelwegen ofwel Autostrades. Maar liefst 25 verschillende bedrijven beheren de nationale tolwegen en tolpoortjes. In Italië zijn bijna alle autosnelwegen tolwegen. Handig dus om van tevoren te bekijken onder welke tariefklasse je auto valt en wat je ongeveer kwijt zult zijn aan tol. Er zijn ook drie verschillende (drie en een half eigenlijk) manieren om tol te betalen. Overigens zijn op de Italiaanse tolwegen de tolkosten lager dan in andere landen.

Tarieven

Per traject

Op de meeste tolwegen wordt een tarief per kilometer gerekend, zie hier beneden. Op een aantal trajecten zoals bijvoorbeeld de rondweg rondom Milaan worden kosten per traject gerekend. Door het grote aantal op- en afritten weet men niet precies waar je bent begonnen of waar je eindigt, vandaar dat je op een centraal punt allemaal hetzelfde bedrag moet betalen. Je hoeft dan geen kaartje te tonen of te nemen, alleen betalen is voldoende.

Tarieven per km

Het tarief hangt af van de hoogte van het vervoermiddel en het aantal assen. Onderstaand plaatje geeft dat weer:

Tol Klassen Italie

Voor een aantal belangrijke toegangswegen zijn hier de toltarieven weergegeven in een klein tabelletje:

Traject klasse A klasse B klasse 2
Como  – Florence  €27,10 €27,10 €55,60
Como  – Rome  €46,20 €47,40 €62,90
Brenner – Venetie  €30.60  €31.30 €41.80
Brenner – Florence  €32.60  €33,40 €67,00
Brenner – Rome  €51,70  €52,90 €106.30

Betaalwijzen

De tolpoorten waar betaald moet worden zijn duidelijk herkenbaar en worden 2 kilometer van tevoren reeds aangegeven. Kies tijdig de juiste rijstrook afhankelijk van de wijze waarop je wilt betalen:

Cash

Bij bemande tolpoortjes kan het geld aan de ontvanger worden gegeven. Bij onbemande tolpoortjes moet het (klein)geld in een soort automaat worden gestopt. Het wisselgeld wordt terug gegeven. De meeste Italianen betalen graag cash (waarom eigenlijk?), dus hier staan de langste rijen.

Viacard

Een Viacard is een soort prepaid kaart. VIA-cards zijn te koop bij servicestations langs de autostrada en bij de tabakswinkels voor € 25 en € 50.  Stop eerst je tolticket in de automaat en daarna in dezelfde gleuf je Viacard. Mocht de Viacard onvoldoende saldo hebben dan kun je ook nog een tweede card gebruiken. Wie twijfelt over het resterende saldo, volgt dus best niet de rijstrook exclusief voor ViaCard gebruikers, maar wel een rijstrook voor een ander betaalmiddel. Opgelet: de ViaCard staat bekend als vrij fragiel en is gevoelig voor warmte en gsm-stralen. De ViaCard rijstroken worden aangegeven met een blauw bord en blauwe lijnen op de weg. Dit gaat een stuk sneller dan cash betalen.

Creditcard

Om met deze kaart te kunnen betalen, moet je ook de rijstrook volgen aangeduid met een bord met als opschrift ViaCard. De ViaCard rijstroken worden aangegeven met een blauw bord en blauwe lijnen op de weg. Stop eerst je to ticket in de automaat en daarna in dezelfde gleuf je creditcard. Je hoeft geen pincode of handtekening te geven. De Nederlandse Eurocard van je eigen bank werkt prima. Controleer vooraf of deze voor buitenland is vrijgegeven.

Telepass

Een Telepass is een electronisch betaalmiddel wat werkt door middel van een electronisch kastje in de auto. De Telepass  rijstroken worden aangegeven met een geel bord en gele lijnen op de weg met de vermelding Telepass of met de letter T. De Telepass rijstroken hebben geen slagboom en je kunt ze rustig (30  km/h) voorbij rijden. Doe dat alleen MET een geldige Telepass, je krijgt anders de foto met de extra boete uiteindelijk toch wel thuisgestuurd.  Bij kleinere tolstations worden soms Viacard en Telepass stroken gecombineerd. Dit gaat super snel, je hoeft namelijk niet te stoppen en er is dus ook geen wachtrij. De Telepass is echter voorbehouden aan mensen met een Italiaanse bankrekening. Wel zijn er twee alternatieven in omloop die ook voor Nederlanders die regelmatig naar Italië gaan interessant kunnen zijn.

  • Tolltickets.com heeft een Telepass box die je kunt huren. Deze kost eenmalig €5,00 en daarna € 1,75 euro per dag voor de eerste 4 weken. Hierna is de box gratis. Daarbovenop komen nog de standaard toltarieven. Indien je drie weken op vakantie gaat, dan moet je hem ongeveer vier weken huren (heen en terug zenden) wat je €54,00 kost.
  • ANWB tolbadge is nieuw voor Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië. Hiermee kun je elektronisch je tol betalen op het snelwegennetwerk in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië en bij automatische tolpoorten (zoals voor het viaduct van Millau). Daarnaast kun je bij ongeveer 300 parkeerterreinen/garages in Spanje, Frankrijk en Italië met de Tolbadge betalen. Je schaft de Tolbadge aan bij de ANWB. Aanschaf van de badge kost eenmalig €21,95 (voor niet-leden €23,95). Verder kost de tolbadge je €3,00 per factuur (alleen in de maanden dat de badge wordt gebruikt). Een factuur ontvang je maandelijks voor ieder land.Echter, als je gebruikmaakt van een E-factuur (geen papieren factuur) ontvang je €0,50 korting per factuur waarbij Spanje en Portugal gezien worden als 1 land. Ga je naar Italië op vakantie in juli en keer je terug in augustus (route via Duitsland en Zwitserland), dan krijg je 2 facturen voor 1 land ofwel €6,00. Uiteraard blijven de normale toltarieven van kracht. In het tweede jaar hoef je alleen de facturen maar te betalen, de tolbadge heb je inmiddels al. Om in het bezit te komen van de Tolbadge is een legitimatiebewijs nodig. Ook is voor deze tolbadge de registratie van het kenteken nodig. Voor de administratieve afwikkeling is een geldig e-mailadres noodzakelijk. Na de registratie en betaling is de tolbadge direct geactiveerd en klaar voor gebruik.