Achtergrond

Italië heeft een rijke traditie als het om pasta gaat. Tagliatelle, ravioli, spaghetti, tortellini, lasagne… Voor de Italianen valt dit allemaal onder de verzamelnaam pasta. Het wordt door hen gegeten als “primi”, ofwel als voorgerecht. In het noorden eet men vaak eierpasta, gemaakt van gewone bloem, terwijl in het zuiden vaak gedroogde pasta gegeten wordt.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 gram harde tarwe (griesmeel)
  • 1/8 liter vocht. Gebruik hiervoor een ei en vul aan met water

Werkwijze

Zorg voor een schoon aanrecht en leg daar de tarwe op. Maak er een bergje van. Doe hier het vochtmengsel in en begin te mengen. Zorg dat het kuiltje niet doorbreekt, anders loopt het vocht weg over het aanrecht. Meng steeds meer bloem totdat een korrelig deeg ontstaat. Indien dit erg plakkerig blijft voeg dan een beetje harde tarwe toe. Als je dit niet handig vindt gebruik dan gerust de keukenmachine met deeghaak. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Gebruik je handpalmen en laat een elastisch deeg ontstaan.

Verpak het deeg in plastic folie en laat het een half uur liggen.

Maak nu een dunne lap van het deeg door het met een deegroller te bewerken. Ideaal is de Italiaanse smalle, lange roller. Met een gewone Nederlandse deegroller lukt het ook. Als de lap flinterdun is snijd er dan hele fijne pastalinten van. Nog gemakkelijker is het gebruik van een pastamachine.  Door het deeg een aantal keren er door heen te halen en steeds anders af te stellen wordt het deeg uiteindelijk mooi glad en dun. Op het laatst moet je de snijrollers gebruiken om de uiteindelijke pasta te maken.