Panzanella

Panzanella is een voorgerecht van oud brood, doordrenkt met gesneden tomaat en gekruid met ondermeer basilicum en vinaigrette. Panzanella komt oorspronkelijk uit de regio’s Toscane en Umbrië en werd daar gemaakt door de minder bedeelde mensen om alle restjes op te maken.De hoeveelheid van elk ingredient wordt hier niet specifiek vermeld, het hangt af van eigen smaak en benodigde hoeveelheid salade.

  • Scheur een aantal sneetjes brood in kleinere stukjes en doe ze in een schaaltje
  • Druppel er wat water overheen. Roer en rustig met een lepel doorheen en knijp het overtollige water eruit.
  • Voeg toe: ( naar eigen smaak)
    • Stukjes tomaat
    • Stukjes rode ui
    • Stukje komkommer
    • Stukjes paprika
    • Kappertjes
    • Basilicumblaadjes grof gescheurd

Schep met een lepel alles rustig door elkaar en laat het dan tussen 30-60 minuten rusten. Voeg naar smaak zout en peper toe en besprenkel de salade met olie en evt. klein scheutje wijnazijn.

Dien de salade op in een mooie schaaltje.

Dit gerecht is te gebruiken als voorgerecht en als bijgerecht.