Focaccia

Ingrediënten

Voor een kleine focaccia heb je het volgende nodig. Voor een groter brood kun je alle ingrediënten bijv. verdubbelen.

  • 250 gram bloem, liefst type “00”
  • 150 ml lauw water
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel droge gist
  • olijfolie
  • springvorm 26 cm
  • topping, bijvoorbeeld rozemarijn en grof zeezout

Werkwijze

Meng de bloem, het water, zout, gist en twee eetlepels olijfolie gedurende 10 minuten tot een bol deeg van ongeveer 400 gram. Leg de bol deeg in de met olijfolie ingesmeerde springvorm. Smeer de bovenkant van de bol in met olijfolie. Dek de deegbol af met een theedoek en laat het 30 minuten rijzen op een warme plek.

Druk daarna de deegbol met de vingertoppen uit over de gehele bodem van de springvorm. Verdeel de topping over de deegplak. Laat nu het deeg nogmaals 60 tot 90 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.

Warm de oven tijdig voor, elektrische oven op 220 °C en een heteluchtoven op 200 °C. Bak het deeg 20 minuten.