Ragù Bolognese

Herkomst

Bolognese saus (ragù bolognese) is een van de traditionele Italiaanse pastasauzen. De naam zegt het eigenlijk al, bolognese saus is van oorsprong afkomstig uit Bologna. Bologna is de grootste en tevens hoofdstad van Emilia-Romagna in Noord Italie en de zevende stad in Italie qua grootte.

Bolognesesaus  is een goed gevulde vleessaus, klaargemaakt met boter of olijfolie en van oudsher geserveerd bij verse tagliatelle. Hoewel Nederlanders de gewoonte hebben om er spaghetti bij te eten, is dat eigenlijk niet de juiste pastasoort voor deze saus.

Benodigdheden

Voor vier personen is het volgende nodig:

  • 150 – 180 gram bacon of Pancetta
  • 1 1/2 wortel
  • 1 1/2 ui
  • 4 ons rundergehakt
  • 1 bouillonblokje; oplossen in 500 ml kokend water
  • Pakje tomaten passata (500 gram)
  • kruiden / peper/ zout naar smaak zoals basilicum, oregano (marjolein), tijm, rozemarijn, nootmuskaat en knoflook(poeder)

Werkwijze

  1. De bacon of Pancetta klein snijden en goudgeel bakken in een klein beetje boter. Wortel raspen of met behulp van staafmixer klein maken. Snij de ui ragfijn.
  2. De geraspte wortel en ui toevoegen aan de goudgeel gebakken bacon. Laat dit een minuutje of 10 sudderen zodat de groenten wat zachter zijn.
  3. Voeg dan het rundergehakt toe en laat het rul meebakken tot het gehakt bruin is. Voeg het pakje passata toe; goed roeren.  Voeg naar eigen wens bouillon vocht toe tot de gewenste dikte.
  4. Voeg naar smaak kruiden toe: basilicum, oregano, tijm en rozemarijn. De Italiaan voegt er overigens geen andere kruiden aan toe dan peper en zout.
  5. Zet het vuur nu laag en laat het enkele uren zachtjes pruttelen zodat de smaken goed mengen.
  6. Kook op het laatst de bij voorkeur verse tagliatelle volgens recept.

Opdienen

Schep een portie tagliatelle in je bord en daaroverheen een schep Ragù. Strooi naar wens wat Parmezaanse kaas erover. Maak het af met een blaadje basilicum.

Eet smakelijk!