Voorbereiden


Een goede pizzabodem bereid je terdege voor als je indruk wilt maken op je gasten. Begin hiermee 24 uur voordat je de pizza wil gaan bakken. Na het bereiden van het deeg voor de pizzabodem heeft namelijk het proces van rijpen en rijzen nogal wat tijd nodig. Het gist eet de suikers op die in het meel zitten. Daarbij komt kooldioxide vrij waardoor het deeg “groeit”. Het gluten netwerk wat je opgebouwd hebt tijdens het kneden van het deeg houdt die kooldioxide vast; vandaar dat het volume toeneemt. Dit noemt men rijzen.

Het rijpen van het deeg is eigenlijk een stukje scheikunde; de complexe ingrediënten zoals vetten, eiwitten en de suikers worden omgezet in wat eenvoudigere scheikundige structuren. Deze eenvoudigere structuren kun je veel beter verteren. Daarom is de tijd nemen belangrijk. Wil je je gasten een lekker luchtige pizza voorschotelen of een bommetje in de maag? Het scheelt je ook nog eens in je drankrekening. Het omzetten van de complexe ingredienten in de maag zorgt ervoor dat je meer dorst krijgt.

 
Geef met de slider aan hoeveel voor hoeveel pizza’s je deeg nodig hebt

 

 

Ingrediënten

Meel, water, gist, zout, olie

Bereiding

Let op dat het bereiden van deeg zwaar werk is. Niet alle machines zijn daarvoor geschikt. Bij het gebruik van meer dan 600-800 gram bloem is er een risico dat de gewone huis-tuin-en-keuken mixer het loodje legt. Ook de KitchenAid, weten wij uit ervaring!

Gebruik koud water. Indien het buiten warm is, overweeg dan om water uit de koelkast te nemen. Zet het water 24 uur van tevoren koud weg. Zo verlaag je de temperatuur van het eind product. Ideaal gezien mag het deeg niet warmer zijn dan 23 graden celsius.

Doe het water in een stevige keukenmachine. Zet de keukenmachine op lage snelheid. Gebruik een deeghaak. Voeg vervolgens de droge gist toe. Laat dat 30 seconden mengen. Voeg daarna geleidelijk de helft van het meel toe terwijl de machine draait.
Voeg de olie toe en geleidelijk de ander helft van het meel. Laat de machine 3 minuten kneden en voeg dan geleidelijk het zout toe. Laat de machine nog 5 minuten kneden zodat het een egale massa wordt die er mooi glad uit ziet. Het mag een beetje plakkerig aanvoelen, maar het moet niet aan je handen blijven plakken. De tijden zijn richttijden en enigszins afhankelijk van buitentemperatuur en vochtigheid.

Stop de machine, haal het deeg eruit en leg het als een halve bol op een schone aanrecht. Dek het deeg af met plastic folie en laat 15 minuten rusten.

Verdeel met een deegmes of spatel het deeg in stukken van 220 gram. Maak van die stukken nette pizzabollen. Zorg dat de lucht eruit is en dat de bol mooi gesloten is zodat lucht die zich gaat ontwikkelen in het deeg gedurende het rijzings- en rijpingprocess in het deeg blijft zitten. Let op: duwen en trekken mag, scheuren liever niet omdat je de zojuist gevormde gluten netwerken weer stuk maakt.

Leg de bollen in een afgesloten pizza krat of afsluitbare container en laat deze een uur rusten buiten de koelkast. Zet het deeg na dat uur gedurende 24 uur in de koelkast (max 5 graden) om verder te rijpen. Haal het deeg uit de koelkast ongeveer 1 1/2 uur voor je gaat bakken.

Bak de pizza op een hete stenen vloer bij 320 graden om het optimale resultaat te krijgen. Wil je meer tips kijk dan ook eens op de site van Stephan Tibben; op zijn Italieplein zijn nog diverse andere recepten te vinden.

Eet smakelijk.