Kerstmis in Italie

Kerstmis in Italie

De Kerstgedachte bestaat ruimschoots in Italië. Kerstmis is dan ook een wereldwijd feest wat ook in Italië breed gevierd wordt. Daar is de traditie oorspronkelijk anders als in de rest van de wereld. Traditioneel in Italië geeft namelijk La Befana op 6 januari geschenken weg.

Het oude vrouwtje bezoekt de avond voor Drie Koningen de kinderen in Italië en vult hun sokken met snoep of cadeautjes. Dit lijkt veel op de traditie zoals wij die kennen als Sinterklaas of de Kerstman. Je wordt geacht wat drinken of een hapje klaar te zetten voor La Befana, die natuurlijk hongerig en dorstig is van het harde werken. (Water en een wortel voor het paard…..herkenbaar). Hoewel La Befana in traditie door heel het land bekend is, wordt vooral in en om Rome dit feest gevierd.

Ook in Italië zie je de kerst traditie uit Amerika overwaaien. Babbo Natale, de Italiaanse  kerstman wint aan populariteit. Het geven van cadeaus hoort ook daarbij. Qua uiterlijk lijkt Babbo Natale enigszins op de Kerstman, alleen is Babbo wat fijner gebouwd. Wel hebben ze allebei rode kleding met witte strepen aan.

Santa Claus – ofwel Sinterklaas, is een van oorsprong Europees feest. Grappig dat onze Sinterklaas in Amerika als Kerstman te boek staat en die vervolgens bij ons weer terug komt. Zodat wij in Europa eigenlijk met twee van oorsprong dezelfde personages opgescheept zitten!. La Befana stamt hier niet van af en is uniek voor Italië.

Italianen vieren eerste kerstdag net als wij op 25 december. Een kerstboom hoort daar ook bij.Tweede kerstdag zoals wij die vieren kennen de Italianen niet. Die dag heet in Italië Santo Stefano, de meeste winkels zijn die dag gesloten.

Tip: ga midden december eens voor een weekendje naar Italië. Het is was frisser als in het voorjaar maar de sfeer is vaak fantastisch. In de weekenden rijdt de Freccia Rossa, de Italiaanse hogesnelheidstrein, vaak voor half geld. Dus bijvoorbeeld vanuit Florence lekker in 1 1/2 uur lekker in hartje Rome. Ook Lucca is een aanrader. De antiekmarkt en de winkels trekken veel bekijks. Als je dacht dat het alleen in de zomer gezellig druk was; dan kijk maar eens goed naar deze foto, gemaakt 15 december 2013 in de hoofdstraat van Lucca.

Lucca 15 december 2013

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *