Kaart van Umbire

Toen Toscane al lang wereldberoemd was, was Umbrië nog steeds de “vergeten” aangrenzende provincie. Het toerisme kwam later op gang. Pas de laatste jaren lijkt Umbrië eindelijk de eer toe te komen die het werkelijk verdient. Het is het groene hart van Italië genoemd. Toscane heeft een mooi glooiende heuvellandschap, Umbrië heeft wat sterkere heuvels en serieuze bergen. Stop onderweg gerust om te stoppen bij een van de eindeloze zonnebloemvelden. De natuur laat niets te wensen over, vergeet niet de overige bezienswaardigheden. Bezoekaan  het alom bekende, prachtig tegen de helling gelegen Assisi, de studentenstad Perugia, het traditionele Gubbio, de uit drie verschillende tijdperken afstammende stadsmuren van Todi en het recreatie meer van Trasimeno met zijn drie eilanden?  Umbrië is minder toeristisch, heeft minstens zoveel te bieden en is vaak nog wat vriendelijker in prijs ook. Het is een heerlijk gebied om vakantie te vieren.  De regio bestaat uit twee provincies: Perugia en Terni waar uiteraard de hoofdstad van de provincie zich bevindt in de gelijknamige hoofdstad. Merk op dat het begrip regio en provincie andersom gehanteerd wordt als in Nederland. Wat wij provincie noemen heet in Italië een regio.

Bezoek ook de officiele website van de regio voor meer informatie: www.regioneumbria.eu

Hieronder geven we wat tips over de mooiste plekken die wij bezocht hebben.

Kerk van AssisiAssisi

Fransiscus van Assisi is een bekende historische persoon. Deze heilige die zich ontfermde over het welzijn van de dieren wordt zeer gerespecteerd in Italië. In Assisi is een kerk aan hem gewijd. Deze bestaat uit drie gedeelten. Een bovenkerk, een onderkerk en daaronder catacomben. Op het plein is een zuilengang die doorloopt in het klooster. Hier verblijven de pelgrims. Ten zuiden van de basiliek ligt het klooster. De lange reeks bogen vallen op. De benedenkerk heeft een laag en donker interieur. Halverwege het hoofdschip zijn twee trappen naar beneden. In de crypte ligt het stoffelijke overschot van St.-Franciscus. waar heilige delen van Fransiscus bewaard worden. Bezoek deze kerk en bij voorkeur alle drie de gedeelten. Kijk eens naar de fresco’s in de bovenkerk waar Fransiscus met de vogels praat. Heb respect voor de mensen in de catacomben die serieus met hun geloof omgaan.

Het geboortehuis van Sint Franciscus staat in de Vicolo S. Antonio. Assisi is nogal heuvelachtig. Parkeer je auto “beneden” en wandel rustig naar boven. Dat maakt de terugweg een stuk gemakkelijker, die gaat dan namelijk bergaf!

Città della Pieve

Het stadje ligt op een strategische hoogte van ruim 500 meter. In Città della Pieve is de kunstenaar Vannucci geboren, meer bekend onder de naam ‘Il Perugino’. In de stad vind je de smalste straat van Italië, de Vicolo Baciadonne. Deze “steeg van de kus” is slechts 43 centimeter breed, vandaar dat het lijkt dat je elkaar wel moet kussen als je er gezamenlijk doorheen loopt. Città della Pieve heeft jaarlijks een traditie van boogschieten. De parade op de laatste dag van de wedstrijden is zeer de moeite waard. Het hele dorp loopt uit in klederdracht met wagens, kanonnen en witte stieren om de wijken te begeleiden. Let op: de kanonnen worden later (serieus) gebruikt voor het traditionele meelgooien. Met een dikke “wwwwwoeff”  gaan de zakken meel door de menigte heen. Kijk om je heen. Ligt er plastic op de grond, dan lig je in de vuurlinie. Maak dat je wegkomt of accepteer dat je als meelmonster terug in de auto gaat.

Er zijn diverse parkeergelegenheden rondom het kleine centrum.

Città di Castello

Città di Castello is de noordelijkste stad van Umbrië en is omgeven door een stadsmuur in ringvorm. Rond de 15e eeuw kwam de familie Vitelli aan de macht. . Zij wisten van Città di Castello een welvarende stad te maken. Een aantal grote kunstenaars zoals Raffaello Sanzio en Luca Signorelli, werden door de familie gevraagd in hun stad te gaan werken. Bezoek de Cattedrale SS. Florido e Amazio waarvan men vermoedt dat deze opgetrokken is uit de resten van een Romeinse tempel. De vele café’s en eetgelegenheden maken het een gezellige stad. Wie van historie houdt moet het Dommuseum bezoeken. In dit museum is de schat uit Canoscio tentoongesteld (gevonden in 1935). Deze schat bestaat uit een verzameling vijfde/zesde-eeuws liturgisch vaatwerk. Hiermee krijg je een indruk van het christendom in de 5e en 6e eeuw.

Foligno

Foligno is een belangrijk knooppunt van spoor- en verkeerswegen en het industriële centrum van het oostelijke deel van Umbrië. Foligno is één van de drie grootste steden in Umbrië. Het is één van de weinige oude centra op vlakke grond en tevens een industriecentrum. Economische ontwikkelingen, bombardementen en aardbevingen hebben veel sporen uit het verleden uitgewist. Toch is het zeker de moeite waard om rond te kijken in de charmante binnenstad. De Duomo met zijn witrood gestreepte stenen en het Palazzo Trinci zijn intact gebleven. De Via Gramsci verbindt de Piazza della Repubblica met een plein vol met pijnbomen, waar een elfde/twaalfde eeuws voorportaal staat, de Santa Maria infra Portas.

Gubbio

Gubbio is met recht een stad met middeleeuwse allure te noemen. Niet alleen het uiterlijk, maar ook de nog steeds bestaande eeuwenoude tradities zorgen voor een reis terug in de tijd. Buiten de stad ligt het “Teatro Romano”, dat in de zomer nog altijd dienst doet als ontmoetingsplek voor het gezamenlijk beluisteren van muziekuitvoeringen. Het is een behoorlijke klim naar het centrum, het uitzicht vanaf de Piazza Signoria maakt het echter zeer de moeite waard. Gubbio staat bekend om zijn jaarlijkse “Corso dei Ceri” op 15 mei. De inwoners zijn gekleed in de kleuren van de drie heiligen van de stad. Zij worden vertegenwoordigd door heiligenbeelden die geplaatst zijn op drie reusachtige houten kaarsen. Een groep mannen draagt dit bouwwerk op hun schouders tijdens een avontuurlijke wedloop door het dorp met als eindpunt de kerk van San Ubaldo.

Narni

In Narni ligt het exacte geografische middelpunt van Italie precies op de Romeinse brug Ponte Cardona… Alleen daarom al de moeite waard. De dorpjes in de omgeving van Narni hebben helaas te lijden gehad van de aardbevingen van 2016 waar ruim 120 doden vielen. Narni ligt op een rots boven de rivier de Nera. Narni ligt aan de Via Flaminia die Rome met het noorden verbond. Het is een rustig stadje waar het centrum nogal wat bezienswaardigheden heeft. Bezoek het kasteel La Rocca (14e eeuw). Neem een kijkje bij de Duomo of de abdij die buiten de stad ligt.

Orvieto

Deze stad ligt boven op een grote stenen vlakte (tufsteen) waardoor het uitkijkt over de omringende laagvlakte. Een prachtig uitzicht. Bezoek de Duomo in de stad. Je kunt hem niet missen want het is een van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad. Het verhaal gaat dat de kerk gebouwd is naar aanleiding van het mirakel van Bolsena; een hostie die af en toe begint te bloeden. Het met bloed bevlekte gewaad wordt bewaard in de Capella del Corporale. Deze gebeurtenis wordt ieder jaar opnieuw herdacht op Sacramentsdag. Kijk goed naar de kerk. Je zult talloze bouwstijlen aantreffen door de diverse verbouwingen en aanpassingen door de eeuwen heen. Mooie oude bronzen deuren….mooi niet, ze zijn in 1970 nieuw geplaatst.

In het pauselijk paleis vlakbij de Duomo zijn Etruskische vondsten te bewonderen. De Etruskiers zijn de oorspronkelijke bewoners van Umbrië. De vondsten zijn van enkele eeuwen voor Christus. De vele gangen en kamers zijn met een gids te bewonderen als je dat leuk vindt. In het zachte tufsteen zijn gangen uitgegraven om water te winnen maar later werden deze kamers als opslagplaats gebruikt. Beklim ook eens de stadsmuren zodat je de omgeving goed kunt zien.

Orvieto staat bekend om haar witte wijn. De Classico is een lekkere droge witte wijn. Parkeren in Orvieto kun je in het Campo della Fiera, dichtbij de Porta Romana. Via een lift word je vanaf de parkeerplaats naar de Piazza San Giovanni midden in de stad gebracht.

Perugia

Perugia is een van de grotere steden met zo ongeveer 150 duizend inwoners. Het is de hoofdstad van Umbrië en is internationaal georiënteerd. Dit komt vooral door de “Universita per stranieri”, de universiteit voor buitenlanders. Dit zorgt voor extra gezelligheid in de vele uitgaansgelegenheden van de stad. Perugia is een middeleeuwse stad waar in het oude centrum veel oude smalle straatjes en steegjes bewaard gebleven zijn. Neem de tijd om rustig hierdoor heen te wandelen. Veel kleine boetiekjes, speciale winkeltjes maken het zeer de moeite waard. De hoge gebouwen zorgen voor schaduw ook op de warme dagen. Het festival Umbria Jazz vindt jaarlijks plaats in de stad wat het lekker druk maakt. Perugia is beroemd om haar chocolade, maar ook een de Baci di Perugia moet je proberen. Deze zoenen van Perugia zijn de plaatselijke lekkernij.

Parkeer op Piazzala Europa. Neem daar de roltrappen omhoog. Aan het einde van de roltrappen sla je rechtsaf, loop langs het stationnetje en vervolg je weg met de bocht mee naar links. Op de rotonde steek je recht over naar het centrum. Vervolg de weg die een beetje omhoog gaat naar rechts. Na die bocht vind je aan de overzijde van de straat de ingang naar de roltrappen van de ondergrondse stad. Neem deze route want die is zeer de moeite waard. Deze roltrappen eindigen op de Corso Vannuci die richting het centrum en het Piazza IV Novembre loopt.

Trasimeense meer

Precies in het centrum van Umbrië, ligt het meer van Trasimeno. Het was hier waar Hannibal zijn overwinning behaalde op de Romeinen, in 217 v. Chr. Het prachtige meer heeft een oppervlakte van 128 km2, een omtrek van 45 km en bezit drie eilandjes, Isola Minore, Isola Maggiore en Isola Polvese. Van deze drie eilanden kan je de laatste twee bezoeken. Isola Minore is privé-bezit.

Isola Maggiore is het enige eiland in het meer van Trasimeno dat nog bewoond wordt. Met een boottocht van een klein halfuurtje kun je de authentieke sfeer van dit vissersdorpje proeven.  In 1213 kwam San Francesco d’Assisi als kluizenaar om de vastentijd hier door te brengen. Men kan de kapel bezoeken en een rotsblok waar Franciscus gebeden heeft nadat hij het Trasimeno meer veilig had overgestoken tijdens een storm. De traditie van het kantwerk (Punto Irlanda) is de grootste trots van de bewoners van het eiland Maggiore.

Isola Polvese, is een onbewoond natuurreservaat. Hier zijn overblijfselen van een twaalfde eeuws kasteel, een kerk en klooster aanwezig . Voor de natuurliefhebbers is er een park aanwezig waar de bloemen en planten van de omgeving te bekijken zijn. Het is een ‘Parco Scientifico Didattico’. Rondom het meer wordt beperkt toerisme toegestaan. Er zijn enkele campings aanwezig. Gezien de grootte van het meer kun je gerust van “weinig campings” spreken. Het meer is op zijn diepst slechts een meter of zes, en warmt dus snel op. Het is een van de schoonste meren van Italie qua waterkwaliteit. Zwemmen in het meer is zeer goed mogelijk. De sterke groei van waterplanten vind echter niet iedereen leuk.

Wil je aan het meer bivakkeren, overweeg dan Camping Badiaccia aan de noordzijde van het meer. Het ligt zeer gunstig voor zowel noord/zuid als oost/west verbinding. Ook een treinverbinding naar Rome en Florence is zeer dichtbij. De camping is kleinschalig, heeft vertier voor jong en oud. Verwacht geen superluxe camping met allerlei zwembaden. Je krijgt daar echter een relaxte omgeving met een zeer betrokken staf en eigenaar voor terug. De hoofdstad die het meer overziet is Castiglione del Lago.