Toscane is een centraal gelegen regio in Italië. In het noorden grenst Toscane aan Ligurië en Emilia-Romagna. In het oosten en zuiden ligt de grens met Umbrië. In het westen grenst Toscane aan de Middellandse zee. Toscane is bekend in de hele wereld als de place-to-be als het om Italië gaat. Voor een groot deel is dit te danken aan de film “Live in Tuscany” waarmee Toscane de harten van de Amerikanen heeft gestolen. De faam is terecht vinden wij. Schitterende natuur, prachtige oude steden. Dankzij de aandacht wordt het hier en daar wel een beetje druk.Vooral de grotere steden als Florence en Siena zijn in de zomer maanden zeer (te) druk bezocht.

Toscane staat ook bekend om zijn wijnen. Het behoort tot de beste wijnstreken van Italië met namen als  Chianti, Brunello di Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano. Topwijnen zoals Tignanello, Sassicaia en Ornellaia brengen honderden euro’s per fles op.

Een aantal steden en stadjes zijn zeer de moeite waard. Hier komen ze.

Arezzo

Arezzo is een relatief grote stad met ongeveer 100.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie Arezzo in Toscano en ligt ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van Florence aan de noord zuid verbinding A1. Arrezzo is minder spannend en wat compacter dan bijv. Florence of Sienna, maar heeft zeker wat te bieden. Het centrale plein is prachtig. Kijk vooral eens naar de klok….

Cortona

Wij vinden Cortona echt een van de mooiste plekken in Toscane. Helaas is het eens zo rustige dorpje ontdekt door de Amerikanen. De film “Live in Tuscany” speelt zich namelijk in die buurt af. Dat maakt de prijzen wat duurder en het toerisme wat zwaarder.  Anyway, Cortona ligt vlak bij de grens met Umbrië. Het uitzicht biedt onder meer een schitterende kijk op het Lago di Trasimeno, onze favoriete vakantie bestemming. In Cortona zelf mag je niet in met de auto. Alleen toegestaan voor locals met een Fiat Panda 4×4 of soortgelijk. Met iedere auto van enig groter formaat raden wij aan om het niet te proberen. Parkeer je auto aan de rand van de stad. Aan de doorgaande weg SP34 liggen zowel aan de zuidzijde als aan de noordzijde parkeerplaatsen. Die aan de zuidzijde is gratis (augustus 2017). Volg de SP34 slingerend omhoog. Geniet van het spectaculaire uitzicht maar let ook een beetje op je stuur. Blijf naar recht volgen tot je een grote parkeerplaats ziet. je rijdt eerst de uitrit voorbij en direct daarna de inrit. Let op, mis hem niet. De parkeerplaats heeft twee verdiepingen. Parkeer je auto en loop via de voetgangersoversteekplaats en de (rol)trappen de stad in. Soms functioneren de roltrappen. Soms zijn ze een lange tijd in onderhoud. Na een stevige klim sta je midden op het Piazza Garibaldia. We laten hier geen foto van het schitterende uitzicht zien. Die moet je zelf maken.

Cortona is beperkt van omvang. Een halve dag is ruim voldoende. Wijk ook eens af van de hoofdstraten en neem de trappen voor wat verrassende uitzichten. Loop eens binnen bij onze favoriete winkel en zeg hallo tegen Sebastian en Tudor van DelBrenna. De handgemaakte sieraden zoals zij die al jaren maken zijn uniek.

Montepulciano

Houd je van rode wijn? Dan moet je dit dorpje bezoeken. Op weg naar boven kom je velden vol druivenranken tegen waar ze in Montepulciano heerlijke rode wijn van maken, de Vino Nobile di Montepulciano. Deze wijn heeft sinds 1980 het DOCG predicaat en is daarmee een serieuze wijn. Het dorpje ligt hoog op de heuvels, ruim 600 meter en dat maakt de uitzichten super. Als het je lukt om Montepulciano op een werkdag te bezoeken binnen de tijd dat ambtenaren werken 😉 dan kun je in het gemeentehuis de toren in. Je bent dan op het hoogste punt van het dorp en je kunt als het weer mee zit drie meren zien liggen!

De laatste zondag van Augustus is er in het dorp de “Bravio delle Botti”,  waar de acht stadsgewesten het tegen elkaar op nemen door zo snel mogelijk zware wijnvaten tegen de heuvel op omhoog te rollen.

Parkeer de auto aan de rand van het historische centrum. Daar is meestal plaats genoeg als je een beetje op tijd bent. Let op dat je de auto achteruit inparkeert zodat je gemakkelijk weer weg kunt. De parkeerplaatsen zijn smal en italianen zijn zeer creatief als het om parkeerplaatsen gaat. Merk op dat Montepulicano overspoelt wordt door toeristen van ver weg. Dat drijft de prijzen omhoog. Voor ons nederlanders nog steeds schappelijk maar toch.

Pisa

Pisa is natuurlijk beroemd om zijn scheve toren, de Torre Pendente. Het zou echter jammer zijn als je Pisa alleen daarvoor bezoekt. Het oude centrum is ook zeker de moeite waard! Wil je de toren bezoeken dan kan het knap lastig zijn om een parkeerplaats te vinden. Je bent niet de enige die de toren wil bezoeken. Volg de bordjes naar het voetbalstadion (calcio). Daar in de buurt zijn nog gratis plaatsen te vinden en met een kleine 10 minutjes lopen ben je bij de toren. Ga vroeg en koop direct een kaartje voor de toren indien je hem wilt beklimmen. Je kunt dan een tijd afspreken waarop je daadwerkelijk de toren in wil. Dat scheelt je een enorme wachtrij in de warmte.

Wellicht merkwaardig maar het historische centrum van Pisa ligt niet bij de klokkentoren. Het is ongeveer 1,5 km lopen naar de winkelstraten. Steek via de Ponte Di Mezzo de rivier de Arno over. Je vindt het verder vanzelf.

 

Sarteano

Sarteano is een gemeente in de Italiaanse provincie Siena.  In het dorp staat een groot kasteel wat we bezocht hebben. Het geef je een goede indruk van het leven in zo’n kasteel vroeger. Sarteano is minder toeristisch dan andere Toscaanse plaatsen en biedt daarom een authentieke Toscaanse sfeer. Op het centrale dorpsplein kunt u op een terrasje van koffie genieten en gelijktijdig de omringende middeleeuwse en renaissancistische gevels bewonderen. Sarteano heeft een aantal uitstekende trattoria’s en restaurants.

Het centrum van Sarteano heeft een karakteristiek middeleeuwse layout. Het is heerlijk wandelen in de (autovrije) straatjes tussen de oude middeleeuwse en renaissancegebouwen. In Sarteano bevindt zich verder een thermaalbad, het Bagno Santo, waar u kunt baden in het mineraalrijke water van de Santa-Luciabron.

Sarteano was al vroeg bewoond, zelfs al vóór de Etruskische tijd. Resten van een nederzetting uit het Bronzen Tijdperk kunnen bezocht worden in een klein dorp nabij Sarteano: Fonte Vetriana. Sarteano is niet groot en aan de randen van het historische centrum is altijd parkeergelegenheid te vinden.

Siena

De geschiedenis van Siena gaat ver terug. Ooit begonnen als een Etruskische nederzetting (9 eeuwen v.C.) werd het daarna een Romeinse stad van weinig betekenis. Pas later vanaf zo ongeveer de 12e eeuw begon de stad aan betekenis te groeien en werd een rivaal van Florence, zowel politiek maar ook op het gebied van de kunst.  De stad is zeer goed bewaard gebleven en de historische binnenstad heeft inmiddels een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De hoge gebouwen zijn prachtig en geven ook de in de hete zomer veel schaduw. Het centrale plein wat zich in 17 vakken-17 stadswijken laat verdelen is enorm. Zie ook ons stuk over de Palio van Siena.

Siena is een must als je in de buurt bent. Helaas vind iedereen dat, dus in de zomermaanden is het aantal toeristen groot. Het is er druk. Siena is bereikbaar via de SS73 maar ook per trein. Het ligt aan de spoorverbinding tussen Pisa en Florence. Parkeertip: indien je Siena uit het zuiden inrijdt vervolg dan je weg op de SR2. Herkenbaar aan het aantal garages en autoverhuur bedrijven. Ga op de eerste grote rotonde in de bebouwde kom linksaf. Herkenbaar aan een enorme boom die uitermate scheef naar rechts helt, zie foto. Vervolg je weg dan al slingerend omhoog en blijf de hoofdweg volgen gedurende 2 kilometer. De parking San Fransesco ligt nu aan je rechterhand. Parkeer de auto ondergronds indien mogelijk, dat voorkomt warmte in je auto. Je moet dan wel vroeg zijn!  Na het parkeren vervolg je je weg te voet, zo’n 200 meter en ga dan links het gebouw in . Hier beginnen de roltrappen naar het hoger gelegen centrum van de stad. De betaalautomaten zijn hier ook en eventueel een toilet.

Kijk, aangekomen in de winkelstraat even achter je via welk steegje je de stad binnengekomen bent. Neem de tijd voor de kathedraal van Siena (Duomo), het Piazza del Campo, de klokkentoren Torre del Magia en de San Domenico. Daar is nog een relikwie van de heilige Catharina van Siena bewaard gebleven. Ook het voormalig hospitaal Spedale Sante Maria della Scala waar nu het archeologisch museum is gehuisvest is, naast talloze andere gebouwen, zeer de moeite waard. Vergeet niet een ijsje te eten bij Grom aan de Via Bianchi di Sopra, vlak bij het Piazza del Campo.