Toscane

Toscane is een centraal gelegen regio in Italië. In het noorden grenst Toscane aan Ligurië en Emilia-Romagna. In het oosten en zuiden ligt de grens met Umbrië. In het westen grenst Toscane aan de Middellandse zee. Toscane is bekend in de hele wereld als de place-to-be als het om Italië gaat. Voor een groot deel is dit te danken aan de film “Live in Tuscany” waarmee Toscane de harten van de Amerikanen heeft gestolen. De faam is terecht vinden wij. Schitterende natuur, prachtige oude steden. Dankzij de aandacht wordt het hier en daar wel een beetje druk.Vooral de grotere steden als Florence en Siena zijn in de zomer maanden zeer (te) druk bezocht.

Toscane staat ook bekend om zijn wijnen. Het behoort tot de beste wijnstreken van Italië met namen als  Chianti, Brunello di Montalcino en de Vino Nobile di Montepulciano. Topwijnen zoals Tignanello, Sassicaia en Ornellaia brengen honderden euro’s per fles op.

Een aantal steden en stadjes zijn zeer de moeite waard. Hier komen ze.

Arezzo

Arezzo is een relatief grote stad met ongeveer 100.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie Arezzo in Toscano en ligt ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van Florence aan de noord zuid verbinding A1. Arrezzo is minder spannend en wat compacter dan bijv. Florence of Sienna, maar heeft zeker wat te bieden. Het centrale plein is prachtig. Kijk vooral eens naar de klok….

 

 

 

Sarteano

Sarteano is een gemeente in de Italiaanse provincie Siena.  In het dorp staat een groot kasteel wat we bezocht hebben. Het geef je een goede indruk van het leven in zo’n kasteel vroeger. Sarteano is minder toeristisch dan andere Toscaanse plaatsen en biedt daarom een authentieke Toscaanse sfeer. Op het centrale dorpsplein kunt u op een terrasje van koffie genieten en gelijktijdig de omringende middeleeuwse en renaissancistische gevels bewonderen. Sarteano heeft een aantal uitstekende trattoria’s en restaurants.

Het centrum van Sarteano heeft een karakteristiek middeleeuwse layout. Het is heerlijk wandelen in de (autovrije) straatjes tussen de oude middeleeuwse en renaissancegebouwen. In Sarteano bevindt zich verder een thermaalbad, het Bagno Santo, waar u kunt baden in het mineraalrijke water van de Santa-Luciabron.

Sarteano was al vroeg bewoond, zelfs al vóór de Etruskische tijd. Resten van een nederzetting uit het Bronzen Tijdperk kunnen bezocht worden in een klein dorp nabij Sarteano: Fonte Vetriana. Sarteano is niet groot en aan de randen van het historische centrum is altijd parkeergelegenheid te vinden.

Siena

De geschiedenis van Siena gaat ver terug. Ooit begonnen als een Etruskische nederzetting (9 eeuwen v.C.) werd het daarna een Romeinse stad van weinig betekenis. Pas later vanaf zo ongeveer de 12e eeuw begon de stad aan betekenis te groeien en werd een rivaal van Florence, zowel politiek maar ook op het gebied van de kunst.  De stad is zeer goed bewaard gebleven en de historische binnenstad heeft inmiddels een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De hoge gebouwen zijn prachtig en geven ook de in de hete zomer veel schaduw. Het centrale plein wat zich in 17 vakken-17 stadswijken laat verdelen is enorm. Zie ook ons stuk over de Palio van Siena.

Siena is een must als je in de buurt bent. Helaas vind iedereen dat, dus in de zomermaanden is het aantal toeristen groot. Het is er druk. Siena is bereikbaar via de SS73 maar ook per trein. Het ligt aan de spoorverbinding tussen Pisa en Florence. Parkeertip: indien je Siena uit het zuiden inrijdt vervolg dan je weg op de SR2. Herkenbaar aan het aantal garages en autoverhuur bedrijven. Ga op de eerste grote rotonde in de bebouwde kom linksaf. Herkenbaar aan een enorme boom die uitermate scheef naar rechts helt, zie foto. Vervolg je weg dan al slingerend omhoog en blijf de hoofdweg volgen gedurende 2 kilometer. De parking San Fransesco ligt nu aan je rechterhand. Parkeer de auto ondergronds indien mogelijk, dat voorkomt warmte in je auto. Je moet dan wel vroeg zijn!  Na het parkeren vervolg je je weg te voet, zo’n 200 meter en ga dan links het gebouw in . Hier beginnen de roltrappen naar het hoger gelegen centrum van de stad. De betaalautomaten zijn hier ook en eventueel een toilet.

Kijk, aangekomen in de winkelstraat even achter je via welk steegje je de stad binnengekomen bent. Neem de tijd voor de kathedraal van Siena (Duomo), het Piazza del Campo, de klokkentoren Torre del Magia en de San Domenico. Daar is nog een relikwie van de heilige Catharina van Siena bewaard gebleven. Ook het voormalig hospitaal Spedale Sante Maria della Scala waar nu het archeologisch museum is gehuisvest is, naast talloze andere gebouwen, zeer de moeite waard. Vergeet niet een ijsje te eten bij Grom aan de Via Bianchi di Sopra, vlak bij het Piazza del Campo.

We vullen snel aan..!